Ontmoet de spelers: Sytze Doornbos

Sytze Doornbos (54). Lees hieronder het hele interview en kom meer te weten over de voorstelling.

1. Welke rollen speel je in Staait n Bisschop veur Stad?
Ik speel boer Boele en marktverkoper Koop.

2. Wat kun je vertellen over je rollen?
Boele verbouwt samen met zijn vrouw Grytha groentes in Helpman, welk zij verkopen op de markten in de buurt. Door de komst van Bommen Berend moeten zij naar de stad vluchten, maar komen daar in geldnood. Ze besluiten de pot met geld (begraven in Helpman) op te halen. Dit gaat echter niet zo makkelijk en als je het stuk gaat kijken zie je wat ze allemaal gaan doen om het geld terug te krijgen.

De andere rol is Koop. Dit is een marktverkoper die allerlei zorgen heeft over zijn handel en dan met name het geld dat hij ervoor krijgt.

3. Wat is je favoriete zin uit het script?
”Grunnen is van Grunnen en doar mot elk en ain mit zien poten van ófblieven.”

4. Wat kun je vertellen over het decor en de kostuums?
Het decor bestaat uit draaibare panelen met muurtekeningen of kamervoorstellingen. Deze verdraaien wij tijdens de voorstelling zodat je telkens een ander stadsbeeld of huis hebt. De kostuums zijn uit die tijd waardoor je een mooi beeld krijgt van de verschillende bevolkingsgroepen uit die tijd. Hier is veel werk en onderzoek aan besteedt en is een feest om naar te kijken.

5. Waarom moeten mensen naar de voorstelling komen kijken?
Een leuk stuk over een welbekend en nog steeds gevierd stukje Groninger geschiedenis. Over relaties, liefde, verlies, hoop en trots, gebracht met veel humor en leuke liederen.