Jubileum 40 jaar WAARK

Jubileum 40 jaar waark

foto’s gemaakt door: Teatsche Dijkhuis en Henk Veenstra

Theatergroep  WAARK vierde onder grote belangstelling het 40-jarig bestaan op 8 december 2013 in de Stadsschouwburg in Groningen.

In de tweede helft van de middag was er een feestprogramma met onder meer Vrouw Holland en Arno van der Heijden plus een hartelijke toespraak van CdK Max van den Berg, die destijds als jonge wethouder ( PvdA) steun gaf aan het initiatief van schouwburgdirecteur Ton Post om de eerste voorstelling van het gezelschap in zijn toneelhuis te spelen. Overigens is het gezelschap pas na de uitvoering van het door Simon van Wattum geschreven stuk Boerenzoad dut t altied (eerste scene: WAARK) offcieel opgericht.

In de avonduren volgde de opvoering van ‘De Nije Man’ naar het boek van Thomas Rosenboom, voorafgegaan door een stamppotbuffet.

De voorstelling werd met honderden andere bezoekers ook bekeken door schrijver Thomas Rosenboom en zijn partner. Na afloop ontstond een zeer geanimeerde gedachtenwisseling tussen de auteur, regisseur Frederieke Vermeulen, scenarioschrijver Gert Fokkens, acteurs, bezoekers  en bestuursleden van WAARK .

‘De Nije Man’ is een voorstelling over de tragische geschiedenis van Berend Bepol, eigenaar van een scheepswerf aan het Damsterdiep te Wirdum, begin vorige eeuw. In deze bewerking van het boek van Thomas Rosenboom wordt het verhaal verteld door de kapper, aan de hand van toneelscènes, filmbeelden en muziek. Het boek is bewerkt door Gert Fokkens en in het Gronings vertaald door Gre van der Veen. De regie is in handen van Frederieke Vermeulen.