Ontmoet de spelers: Johan Patje

Johan Patje (1949). Lees hieronder het hele interview en kom meer te weten over de voorstelling.

1. Welke rollen speel je in Staait n Bisschop veur Stad?
Ik speel de rol van stadsavvekoat Clinge en de vader van Wypkelina.

2. Wat kun je vertellen over je rollen?
Oorspronkelijk had ik ook de rol van Kieks, de verklikker en de kleine rol van Wacht. Dat werd te zwaar omdat ik momenteel het ontzettend vervelende en erg pijnlijke gordelroos heb. Ik kon me onvoldoende concentreren door een gebrek aan slaap en energie. Enkele weken geleden is besloten dat Cor Boer deze rollen van mij overneemt.

Clinge is een man van stand als – een enigszins arrogante – stadsavvekoat van Groningen. Tot zijn grote schrik krijgt zijn dochter Wypkelina verkering met Wijnant van Papen. Wijnant, van Roomse afkomst, helpt Rabenhaupt mee om de stad te verdedigen tegen de Bisschop van Münster die Groningen wil innemen.

3. Wat is je favoriete zin uit het script?
”En nog zel dei minne poeperd stad nait krijgen.”

4. Wat kun je vertellen over het decor en de kostuums?
Het decor is heel functioneel gemaakt en helemaal van de 17e eeuw. De kleding vind ik heel erg mooi en helemaal naar die tijd ontworpen.

5. Waarom moeten mensen naar de voorstelling komen kijken?
Een leuk stuk over een welbekend en nog steeds gevierd stukje Groninger geschiedenis. Over relaties, liefdZeker voor de Groningers is dit een voorstelling die ze moeten zien. Het gaat tenslotte om de bijna bezetting door Bommen Berend van de stad in 1672, nu 350 jaar geleden. Een historisch ontzet toen Bommen Berend het opgaf op 27 december 1672. Een dag later vierden de stad-Groningers een groot feest. En dat gebeurt nog elk jaar! Daarbij wordt het in de Groninger streektaal gespeeld.