Recensie Jacques d’Ancona in DvhN

Op zondag 6 november stond er een recensie van Jacques d’Ancona in het Dagblad van het Noorden. Lees hier de hele recensie.

Theatergroep Waark onderzoekt in ‘Staait n Bisschop veur Stad’ een complot uit 1672. Jacques d’Ancona bezocht de voorstelling in Garrelsweer | recensie ★★★

Theatergroep Waark trekt tot en met mei 2023 door Groningen en Drenthe met de voorstelling ‘Staait n Bisschop veur Stad’. Jacques d’Ancona ging kijken in dorpshuis Weersterheem Garrelsweer.

De feiten uit 1672 zijn bekend. Maar wat je altijd wilde weten is op welke manier de gewone man en vrouw 350 jaar geleden de belegering van Groningen door de bisschop van Münster hebben doorstaan. Hoe ze onder druk stonden en wat het deed met de familieverhoudingen, toen ze niet de kans kregen een zwoele zomer door te brengen in Ter Apel, omdat het oorlog was.

Just Vink heeft het uitgezocht. Hij schreef en regisseerde bij de theatergroep Waark het stuk Staait n Bisschop veur Stad . Voor enkele liedjes leverde Bram Vink de muziek, al schuilt in de vocalen niet de reputatie van dit prestigieuze gezelschap.

Doelgericht complot
Amoureuze affaires, intriges, spionage, knallende bommen en – daar gaan we – geniepige opzetjes voor een doelgericht complot. Het is van alle tijden. Bovendien wordt duidelijk dat de factor geld de Groninger niet onverschillig laat. Het is een van de karaktertrekken die altijd werken. Bevelhebber Carel Rabenhaupt (zeg maar ‘meneer’) die met kordate maatregelen de verdediging ter hand nam, kan er wel mee dealen.

Just Vink scoorde vooral via het gerenommeerde Theater te Water. Hij rekruteerde voor de omvangrijke tournee naar theaters en dorpshuizen een ensemble van amateurs, weet wat ze kunnen en woekert met hun tekortkomingen.

Ook deze voorstelling fleurt hij op met zijn huisstijl: pakkende dialogen, op tempo gedreven flitsende scènes en een scala aan bizarre verwikkelingen. Zijn acteurs worstelen met attributen, haast-verkledingen, vermommingen en komische effecten. Dat doen ze gedisciplineerd, beseffend dat er behoefte is aan rustpunten: ze denken en mijmeren hardop…

Voor het hele gezin
„Het is een vrolijk stuk voor het hele gezin”, argumenteert Vink. Hij overweegt dat er bovendien een serieus aspect is. „Iedereen was protestant, katholieken kwamen niet binnen.”

Terwijl de bisschop van Münster zijn legerkamp opslaat in het dorpje Helpman, staat het boerenechtpaar Boele en Grytha (Sytze Doornbos en Annet van der Laan) voor het probleem een netelige financiële kwestie op te lossen. Lukt dit niet, dan kunnen ze ‘desnoods’ uitwijken naar Friesland. Geen prettig vooruitzicht, dat snap je. Om hen heen poogt iedereen intussen hardnekkig privé voordeel uit de situatie te slepen.

Moyra Ruiter is in spel en zang de hartveroverende huishoudster van de stadsadvocaat, maar Erik Bulthuis steelt in drie rollen de show. Van Just Vink mag hij het vet aanzetten. Die kans grijpt hij met flair, op weg naar de song over brandewijn, zijn favoriete ‘klokje.’ De toneelclub van Stedum hoef je niks te vertellen. Ze kennen hem als regisseur.