HAALFMAAL of de macht van domhaid

Theatergroep WAARK bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd met een feestelijke jubileumtour!

‘HAALFMAAL of de macht van domhaid’ is een muziektheatervoorstelling over Groningse legendes en volksverhalen. Schrijver Jan Veldman laat zich inspireren door het legendarische stuk Mistero Buffo (Komisch Mysterie) van de Italiaanse schrijver en regisseur Dario Fo. Een voorstelling in het Gronings met toneelspelers, muzikanten en liederen van Bert Hadders, Harry Niehof en anderen.

Onder regie van Ben Smit komen vergeten legendes en volksverhalen tot leven, verhalen die van belang zijn en verrassend actueel. Met livemuziek – speciaal gecomponeerd voor deze jubileumvoorstelling – is het feest compleet. WAARK laat zien en horen hoe met muziek, optimisme, humor en een nuchter soort veerkracht de Groninger mentaliteit /de mentaliteit van het Noorden overleeft.

Het verhaal
In ‘HAALFMAAL of de macht van domhaid’ ontmoet je de oer-groninger Haalfmaal. Hij wordt op deze wereld gezet, maar krijgt geen naam. En wat moet je dan? Wie ben je zonder naam? Ben je iemand om serieus te nemen, of ben je een Haalfmaal?

Haalfmaal gaat op zoek, reist door de Groninger geschiedenis en komt terecht in de meest vreemde en spannende situaties. Tijdens zijn vrolijke zoektocht leert hij de gekste dingen. Bijvoorbeeld hoe het gas in de bodem terecht kwam en wat de duvel daarmee te maken had. Haalfmaal blijkt over bijzondere gaven te beschikken; hij kan mensen hulp bieden, zelfs een klein wonder verrichten, maar een naam levert dat niet op. 

Haalfmaal ontmoet spraakmakende figuren, zoals Haarm Braandwiend, Knelske en Lammert de Benzineman. Ieder vertelt hem een verhaal, maar een naam kunnen ze hem niet geven. Even denkt Haalfmaal zelfs dat de Dood een naam voor hem heeft. Maar een naam moet je toch uit liefde gegeven worden? ‘Mien noam wordt mie geven deur de laifde. Moar woar kin ik mien laifde kwiet?’

Lukt het Haalfmaal zijn naam en zichzelf te vinden? En wat hebben de situaties en personen die hij tegenkomt ons te vertellen? Volg Haalfmaal in zijn tocht langs Groningse volksverhalen en vind de vrolijkheid van het bestaan. Een voorstelling om je (bijna) dood om te lachen!

Voor de nieuwe muziektheaterproductie ‘HAALFMAAL of de macht van domhaid’ schrijft Jan Veldman het script en neemt Ben Smit de regie op zich. De voorstelling speelt van oktober 2024 tot en met mei 2025 in Groningse en Drentse theaters en dorpshuizen. De première vindt plaats op zaterdag 12 oktober 2024 in Kielzog Hoogezand. Meer informatie over speeldata en kaartverkoop wordt voor de zomer bekend gemaakt via onze website.

dit is de voorstelling-template