De Nije Man 2014

MEDEWERKERS

Toneeltekst: Gert Fokkens
Vertaling: Gré van der Veen
Regie: Frederieke Vermeulen
Spel: Ben Smit, Riemke Bakker, Sarah Schierbeek, Nico van der Wijk, Arend Lommert & Niels Smit Duyzentkunst
Decorontwerp: Marlies Schot
Composities: Joop van Brakel
Kostuums: Freja Roelofs
Advies kap en grime: Marjan van den Hof
Film & projectie: Boris Stokman en Dinanda Luttikhedde (o.a. PeerGroup)
Techniek: Toon de Vries & Katja Kolhorn
Public relations: Mirjam van der Heide
Taalcoaching: Stichting Grunneger Toal
Productie: Emil Klok
Productie-assistente: Ayla van der Tuin
Decorbouw: Ronald de Jong

VOORSTELLING

De Nije Man schetst de tragische geschiedenis van Berend Bepol, eigenaar van een scheepswerf aan het Damsterdiep te Wirdum, begin vorige eeuw. In deze bewerking van het boek van Thomas Rosenboom wordt het verhaal verteld door de kapper, aan de hand van toneelscènes, filmbeelden en muziek.

De parmantige Bepol heeft aanvankelijk de wind in de zeilen. Hij bestiert de werf vanachter zijn bureau. Tot begin jaren twintig alles tot stilstand komt, in de scheepsbouw en in hemzelf. Dan komt hij voor het eerst zelf in beweging. Bepol verleidt zijn meesterknecht Niesten met zijn dochter te trouwen. Hij raakt steeds meer in de ban van zijn schoonzoon. Langzaam maar zeker verliest hij de controle over zijn bestaan, zijn werf en zijn gezin.

De praatgrage Bepol en de zwijgzame Niesten komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Hun vrouwen proberen de starheid van beiden te doorbreken. Tevergeefs. Bepol en Niesten ontberen het vermogen elkaar duidelijk te maken wat hen innerlijk beweegt. Met een fatale afloop als onvermijdelijk gevolg…

LOOPTIJD

Datum van première: 25 mei 2013 Slotvoorstelling gespeeld op: 13 december 2014

AANVULLENDE INFORMATIE

“Hai mout leden hebben. Gainaine dij hom begreep. Meschain begreep e zokzulf ook wel nait. Och joa, wat der in n aander omgaait, blift bezied en verdampt… Mor wat hai aanricht, weerstaait de tied.”
(Uit: De Nije Man, vertaling in het Gronings van Gré van der Veen)

Theatergroep WAARK en de Stichting Kronkels door Fivelingo hebben elkaar een aantal jaren geleden gevonden om samen te gaan nadenken over een manier om de geschiedenis rond het Damsterdiepgebied toegankelijk en inzichtelijk te maken. Samen kwamen ze tot de conclusie dat de roman De Nieuwe Man van Thomas Rosenboom zich uitstekend leent voor een theatraal tweeluik. De muziektheatervoorstelling De Nieuwe Man van Stichting Kronkels door Fivelingo was in de zomer van 2012 te zien op een locatie in Appingedam. Daar lag het accent op alles wat zich buiten op de scheepswerf afspeelde. In de zaalvoorstelling van WAARK ligt de nadruk op wat zich binnenskamers voordoet. Twee totaal verschillende theaterproducties dus, van verschillende artistieke teams, die beide andere aspecten belichten van het intrigerende verhaal van Thomas Rosenboom

foto: Jan Willem van Vliet

dit is de voorstelling-template