De Nije Man 2014

VOORSTELLING

De Nije Man schetst de tragische geschiedenis van Berend Bepol, eigenaar van een scheepswerf aan het Damsterdiep te Wirdum, begin vorige eeuw. In deze bewerking van het boek van Thomas Rosenboom wordt het verhaal verteld door de kapper, aan de hand van toneelscènes, filmbeelden en muziek.

De parmantige Bepol heeft aanvankelijk de wind in de zeilen. Hij bestiert de werf vanachter zijn bureau. Tot begin jaren twintig alles tot stilstand komt, in de scheepsbouw en in hemzelf. Dan komt hij voor het eerst zelf in beweging. Bepol verleidt zijn meesterknecht Niesten met zijn dochter te trouwen. Hij raakt steeds meer in de ban van zijn schoonzoon. Langzaam maar zeker verliest hij de controle over zijn bestaan, zijn werf en zijn gezin.

De praatgrage Bepol en de zwijgzame Niesten komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Hun vrouwen proberen de starheid van beiden te doorbreken. Tevergeefs. Bepol en Niesten ontberen het vermogen elkaar duidelijk te maken wat hen innerlijk beweegt. Met een fatale afloop als onvermijdelijk gevolg…

LOOPTIJD

Datum van première: 25 mei 2013 Slotvoorstelling gespeeld op: 13 december 2014

foto: Jan Willem van Vliet

dit is de voorstelling-template

Speellijst