Haardloper Huzengoa 2012

Theatergroep WAARK speelde in de periode 2012 – 2013 de theatervoorstelling “Haardloper Huzengoa” Het is het verhaal van Louwe Huizenga, die in het begin van de vorige eeuw vriend en vijand versteld deed staan van zijn ongelooflijke loopprestaties.

Drie jaar lang won Louwe Huizenga alle wedstrijden waar hij aan meedeed. Hij groeide tijdens de Eerste Wereldoorlog uit tot een volksheld. Huizenga verbeterde het wereldrecord op de marathon en nam het succesvol op tegen renpaarden, wielrenners en de stoomtrein. Maar door tegenwerking van de atletiekbond, een ongelukkige liefde en ruzie met de pastoor kwam zijn carrière voortijdig ten einde. Huizenga raakte aan lagerwal en stierf op 80-jarige leeftijd eenzaam, verwaarloosd en vergeten.

Jan Veldman bewerkte het boek van Job van Schaik tot een theatervoorstelling. De regie is in handen van Jack Nieborg, bekend van o.a. het Shakespearetheater in Diever en ook verantwoordelijk voor het succesvolle tWotterop, dat WAARK in het voorjaar van 2010 bracht.

Op 31 maart 2012 heeft de feestelijke première van Haardloper Huzengoa in ’t Marnehoes te Wehe den Hoorn plaatsgevonden. Daarna speelt de voorstelling tot 15 december 2013 in zalen in de provincie Groningen en Drenthe.

Looptijd

Datum van première: 13 maart 2012Slotvoorstelling gespeeld op: 15 december 2013

Medewerkers

Tekst: Jan Veldman
Regie: Jack Nieborg
Regie-assistent: Jopie Dijkstra
Spel: Wim Smits, Janneke Geertsema & Erik Bulthuis
Decor: Martin Steeghs
Kostuums: Margot van der Kamp
Techniek: Jelle Bosmans & Katja Kolhorn
Public relations: Luchiena Lanjouw
Productieleiding: Emil Klok

Aanvullende informatie

Louwe Huizenga, of Luurt, zoals hij eerst heette, of Leo, zoals hij later heette, was een fenomenale hardloper, die in de beginjaren van de vorige eeuw furore maakte, wereldrecords verbrak en de atletiek op een ander plan zette. Hij is geboren in Wehe en heeft het grootste deel van zijn leven doorgebracht in Groningen en Noord – Drenthe. Ondanks een indrukwekkende lijst records is hij nu volslagen onbekend.  Het hoogtepunt van zijn  sportieve carrière duurde maar twee jaar; 1915 en 1916, waarin hij een viertal indrukwekkende marathons liep.  Daarna verdween hij, ongewild, langzamerhand  uit het centrum van de roem. Om die onbekendheid te doorgronden heeft de journalist Job van Schaik de biografie van Huizenga geschreven. Het blijkt een aaneenschakeling van domme pech, onwil, ‘randstedelijke arrogantie’, verkeerde beslissingen en Huizenga’s verschrikkelijk karakter te zijn.

‘Dien leven was n stuk mooier west zunder dij grote bek van die.’

Op een mooie voorjaarsavond in 1915 betreedt Louwe Huizenga het Noordersportterrein in Groningen. De noordelijke atletiektop is er in training en de 21-jarige slagersknecht vraagt of hij een keertje mee mag lopen. Tot ieders verbazing wint hij de trainingswedstrijd met groot gemak, in zijn slagerskloffie en op gewone schoenen. Een legende is geboren.

Een pracht waargebeurd Groninger verhaal opgetekend door Dagblad-journalist Job van Schaik. Zie ook de volgende link: http://www.hardloperhuizenga.nl

dit is de voorstelling-template