Ik Goa Noar Tahiti 2015

In het kader van het Werkmanjaar 2015 brengt Theatergroep Waark ‘Ik goa noar Tahiti’. Een voorstelling over de dramatische laatste dagen van de Groningse kunstenaar, drukker en dichter Hendrik Nicolaas Werkman. Zeventig jaar geleden, drie dagen voor de bevrijding van Groningen, werd Werkman, samen met negen anderen, bij Bakkeveen gefusilleerd door de Duitsers.

Het stuk is een toneelbewerking van het scenario dat Ger Beukenkamp schreef in 1992 voor een film, met Hans Dagelet in de rol van Werkman. Deze film is meermalen internationaal  bekroond. Speciaal voor Waark heeft Beukenkamp het script bewerkt voor theater.
In deze nieuwe productie van Waark is voor het eerst een Nederlandstalig personage: een primeur voor dit Groningse gezelschap!

Schijnbaar zonder reden wordt Hendrik Werkman drie dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in zijn atelier aan de Lage der A ingerekend door twee uit Amsterdam gevluchte SD-ers. Daarmee kijkt Werkman de dood in de ogen.

Terwijl ze tergend langzaam omhoog klimmen naar Hendriks werkplaats – een drukker is bij voorbaat verdacht in de oorlog –  probeert Hendrik zich vrij te pleiten, te ontsnappen en uit te vinden waar hij in ‘s hemelsnaam van wordt beschuldigd.

Regie: Ben Smit
Vertaling script Ger Beukenkamp: Jan Glas
Vormgeving: Hadewych ten Berge
Videobeelden/projecties: Dinanda Luttikhedde
Compositie: Niels Smit Duyzentkunst
Spelers: Erik Bulthuis, Riemke Bakker, Nico van der Wijk, Gerard Hilbrants, Tanja Delken, Janneke Pietersma, Sytze Doornbos en Ger Westra.
Productie: Emil Klok

Sponsors/subsidiegevers:
Stichting H.S. Kammingafonds
Stichting het Roode- of Burgerweeshuis
Kunstraad Groningen
Stichting Beringer Hazewinkel
Emmaplein Foundation
Prins Bernhard Cultuurfonds
LIRA fonds
Stichting Werkman 2015


 

dit is de voorstelling-template